Najszybszym sposobem otwarcia puszki jest użycie specjalnego otwieracza. Jednak nie zawsze mamy go pod ręką. Co więc zrobić w kryzysowej sytuacji? Spokojnie, nie trzeba obejść się smakiem, mamy 3 triki, dzięki którym będzie to możliwe bez otwieracza!
- Jak otworzyć puszkę bez otwieracza?
- Otwieranie puszki łyżką
- Nóż do otwarcia konserwy
- Otwieranie puszki bez otwieracza kamieniem
Jak otworzyć puszkę bez otwieracza?
Z pozoru mogłoby się wydawać, że otwieranie puszki, tak jak otwieranie piwa bez otwieracza jest niemal niemożliwe. Nic bardziej mylnego. Co więcej, nie jest to aż takie trudne i niemal każdy poradzi sobie z tym bez większych problemów. Puszkę konserw można bowiem otworzyć, wykorzystując powszechnie dostępne narzędzia, które są stałym wyposażeniem każdej kuchni. Co więcej, istnieje też metoda, która nie wymaga żadnych dodatkowych narzędzi. Opisywane triki zostały przez nas kilkukrotnie sprawdzone, więc z całą odpowiedzialnością możemy stwierdzić, że działają.
Otwieranie puszki łyżką
Pierwszym trikiem, który mamy bardzo dobrze przetestowany, jest otwieranie puszki przy pomocy łyżki. A jak to działa? Połóż puszkę na stabilnej powierzchni i wybierz solidną łyżkę, najlepiej metalową. Kolejnym krokiem jest pocieranie o krawędź puszki, najszerszą częścią łyżki, tzw. miseczką. W momencie, kiedy w metalu powstanie mały otwór należy zdecydowanie wbić łyżkę w puszkę. Jeśli uda się ją otworzyć, należy kontynuować pocieranie po jej obwodzie, by można było zdjąć całe wieczko.
Nóż do otwarcia konserwy
Inną możliwością otwierania puszki bez otwieracza jest wykorzystanie noża. Można z niego korzystać analogicznie jak w przypadku łyżki lub energicznym ruchem zrobić dziurkę tuż przy jej brzegu. Wbij nóż w wieczko i ostrożnie przesuwaj nim wzdłuż krawędzi, poruszając góra-dół. Decydując się na tę metodę, należy zadbać o swoje bezpieczeństwo i uważnie posługiwać się nożem. Ponadto nóż może się zniszczyć, dlatego zdecydowanie nie zalecamy otwierania konserw przy użyciu swego ulubieńca.
Otwieranie puszki bez otwieracza kamieniem
Puszkę otworzyć można także za pomocą kamienia, energicznie pocierając o tzw. szew, który w porównaniu do reszty puszki jest stosunkowo cienki. Metoda ta polega na energicznym tarciu o chropowatą powierzchnię kamienia, aż do momentu, kiedy z puszki zacznie wylewać się zawartość. W tym momencie przestajemy pocierać i kontynuujemy otwieranie łyżką lub nożem. Wybierając tę opcję, należy być uważnym i ostrożnym. Zbyt mocne ruchy mogą doprowadzić do wylania całej zawartości puszki, dlatego koniecznie należy stale kontrolować puszkę.
Jak widać posiadanie otwieracza do konserw, może co prawda ułatwić sprawę otwierania puszek bez zawleczki, ale nie jest wymagane. Warto przetestować opisane przez nas metody i wybrać najlepszą możliwość dla siebie. A czy Wy otwieraliście puszkę bez otwieracza? A może macie jeszcze inne ciekawe i sprawdzone metody? Koniecznie podzielcie się w komentarzach z nami Waszymi doświadczeniami!