Jesień, szybkie tempo życia niestety nie sprzyjają zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Jeśli kwestia wzmocnienia odporności spędza Ci sen z powiek, przestań się zamartwiać tylko działaj. Podpowiadamy jakie są naturalne sposoby na wzmocnienie odporności, a możesz z nich skorzystać nie tylko wychodząc do apteki, ale także przypominając sobie „metody babuni” i przede wszystkim słuchając potrzeb własnego organizmu.
1. Sen – co ma wspólnego z odpornością?
2. Hartowanie się – czy warto brodzić w zimnej wodzie?
3. Ruch – to podstawa dbania o odporność
4. Dieta – co musi zawierać, by poprawiła się odporność?
5. Czosnek i cebula – duet na podwyższenie odporności
6. Miód i cytryna – czy „metody babuni” są dziś skuteczne?
7. Tran – czy pamiętasz o jego właściwościach?
1. Sen – co ma wspólnego z odpornością?
Brzmi trochę absurdalnie, prawda? Ale jeśli nie nauczysz się zapewniać sobie odpowiedniej ilości snu nigdy nie będziesz w pełni swoich sił. Czas poświęcony odpoczynkowi na pewno nie jest czasem straconym, a przespanie 8 godzin doda Ci na pewno energii na cały dzień. Pamiętaj, że przemęczenie i stres sprawiają, że organizm jest bardziej podatny na infekcje, dlatego wysypiaj się!
2. Hartowanie się – czy warto brodzić w zimnej wodzie?
Na pewno znasz powiedzenie „zimna woda zdrowia doda”, które zwiera w sobie wiele mądrości. Hartowanie się jest podstawą, by organizm mógł przyzwyczaić się do zmiennych temperatur. Napełnij wannę zimną wodą tak, by sięgała połowy łydek i zacznij brodzić. Pamiętaj, by po takiej kąpieli dobrze osuszyć nogi – możesz tez wykonać relaksacyjny masaż.
3. Ruch – to podstawa dbania o odporność
Znasz zasadę 3razy30razy130? Nie? To zaraz dowiesz się o co chodzi. Otóż warto poświęcić 3 razy w tygodniu 30 minut na tydzień i wybieraj sporty, by tętno osiągało wartość 130 uderzeń na minutę. Maszeruj, spaceruj, biegaj i wybieraj tę aktywność fizyczną, która sprawia Ci największą przyjemność.
4. Dieta – co musi zawierać, by poprawiła się odporność?
Zła dieta, stres, nieprzywiązywanie wagi do jakości posiłków mogą się zemścić w bardzo nieładny sposób na naszym organizmie. Może on bowiem za te wszystkie wyrządzone mu krzywdy wziąć na nas odwet w postaci częstych infekcji. A tego nikt przecież sobie nie życzy, prawda? Nasza dieta powinna być bogata w warzywa i owoce zawierające przeciwutleniacze czyli witaminę A, Ci E. Znaczne ich ilości zawiera marchew, szpinak, brokuły, pomidory, papryka, cytrusy, porzeczki, truskawki. Nie zapominaj o naturalnych jogurtach i miodzie manuka – jego właściwości antybakteryjne zostały udowodnione w przypadku chorób górnych dróg oddechowych, infekcji gardła i kaszlu.
5. Czosnek i cebula – duet na podwyższenie odporności
Syrop z czosnku ma wprost nieocenione właściwości jeśli chodzi o zwalczanie bakterii. Bardzo podobne działanie wykazuje tez cebula. Warto dodawać ją do sałatek, sosów czy kłaść chociażby na kanapce.
6. Miód i cytryna – czy „metody babuni” są dziś skuteczne?
Jak najbardziej! Modelki wypijają codziennie rano zamiast kawy wodę z sokiem z cytryny i miodem co pozwala im zachować zdrowie i młody wygląd. Jeśli chodzi o ten pierwszy aspekt to miód i cytryna są wprost nieocenione. Wykazują działanie wzmacniające i antybakteryjne, co na pewno wpływa korzystnie na podniesienie odporności.
7. Tran – czy pamiętasz o jego właściwościach?
Kiedyś był koszmarem dzieciństwa, dzisiaj jest doskonałym wzmacniaczem układu odpornościowego. Zawiera wiele kwasów omega- 3 i omega-6 oraz witaminę A, których przyjmowanie powoduje uszczelnienie błon śluzowych, a co za tym idzie wzmocnienie odporności.
Nie zapominaj o wysypianiu się, o zdrowym odżywianiu i to nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale całorocznie. Możesz wspomóc się jeszcze naturalnymi sokami, najlepiej tymi z aronii, czarnego bzu, dzikiej róży.