Nie od dzisiaj wiadomo, że ludzki organizm potrzebuje różnego rodzaju witamin, aby móc cieszyć się dobrą kondycją. Niedobór niektórych składników w diecie może przyczyniać się nie tylko do złego samopoczucia, ale również prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Jakie są skutki niedoboru witaminy B12? Jak szybko uzupełnić jej niedobór? Podpowiadamy.
- Jakie są skutki niedoboru witaminy B12?
- Jak szybko uzupełnić witaminę B12?
- W jakich owocach jest witamina B12?
Jakie są skutki niedoboru witaminy B12?
Efektem deficytu witaminy B12 w organizmie może być anemia megaloblastyczna, charakteryzująca się notorycznym zmęczeniem i osłabieniem. Czasami zbyt mała ilość tego składnika prowadzi też do częstych zmian nastroju. Bardzo poważnym skutkiem niedoboru witaminy B12 są objawy neurologiczne, m.in. mrowienie w kończynach czy problemy z równowagą. U niektórych osób obserwuje się również spadek koncentracji i problemy z pamięcią. W skrajnych przypadkach długotrwały jej brak w organizmie może prowadzić do uszkodzenia nerwów. Natomiast dzieci, u których stwierdzono niedobór witaminy B12, często doświadczają opóźnień w rozwoju. Bardzo ważne jest zatem stałe monitorowanie jej poziomu zwłaszcza w przypadku diet ograniczających produkty odzwierzęce.
Jak szybko uzupełnić witaminę B12?
Dla szybkiego uzupełnienia poziom witaminy B12 może być wskazana jej suplementacja w formie tabletek. Warto jednak przede wszystkim sięgać po produkty bogate w ten składnik. Napoje roślinne i płatki śniadaniowe mogą być dobrym źródłem witaminy B12 dla wegetarian i wegan. Dobrym sposobem na podniesienie poziomu witaminy B12 jest również regularne spożywanie mięsa (np. wątroby) i owoców morza (m.in. ostryg). Jaja i produkty mleczne także są bogate w ten składnik.
Jaką dawkę witaminy B12 należy przyjmować dziennie? Zalecane jest spożywanie około 2,4 μg na dobę w naturalnej formie, natomiast wegetarianie lub wegetarianie powinny dostarczać organizmowi 200-300 μg w postaci suplementów. W przypadku osób po 50. roku życia i kobiet w ciąży zaleca się przyjmowanie 250-500 μg tej witaminy. Warto też zaznaczyć, że jej wchłanianie może znacznie poprawić ograniczenie spożycia alkoholu.
W jakich owocach jest witamina B12?
Niestety witamina B12 naturalnie nie występuje w owocach, co zdecydowanie jest pewnym wyzwaniem dla osób na ścisłych dietach roślinnych. Osoby unikające produktów odzwierzęcych powinny zatem szukać wzbogaconych źródeł tej witaminy. Dobrą alternatywą mogą być suplementy diety lub produkty fortyfikowane, czyli wzbogacone w ten składnik. Regularne ich spożywanie może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu witaminy B12. Dobrym pomysłem wydaje się także konsultacja z dietetykiem w celu zaplanowania zbilansowanej diety, która zapewni wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Witamina B12 odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Zwykle jest magazynowana w wątrobie i kościach, a jej nadmiar zwykle zostaje usunięty z moczem, co minimalizuje prawdopodobieństwo jej przedawkowania. O prawidłowy poziom witaminy B12 w organizmie powinny zadbać w naszej opinii przede wszystkim osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ owoce i warzywa zwykle nie zawierają tego składnika. Znasz produkty spożywcze bogate w ten składnik? Czekamy na Twoje sugestie w komentarzu.