Właściwości owoców kawowca znane były już Etiopczykom w I tysiącleciu przed naszą erą. Gdy dotarły dzięki Arabom do Jemenu, jego mieszkańcy bardzo się nimi zainteresowali. Tam najprawdopodobniej, opracowana została metoda prażenia nasion kawowca oraz tworzenia z nich płynu, znanego i uwielbianego teraz na całym świecie – kawy.
1. Czy istnieje alternatywa dla ekspresu?
2. Jak zrobić kawę przy użyciu kawiarki?
3. Jak zrobić pyszne cappuccino bez ekspresu?
4. Czy można zrobić domowe latte bez ekspresu?
W dzisiejszych czasach rodzajów kawy, smaków i metod ich przyrządzania jest mnóstwo. Mówi się, że jeśli chcemy pić dobrą kawę, to powinniśmy kupić ekspres. Niekoniecznie. Możemy przygotować sobie pyszną kawę bez użycia tego sprzętu i również cieszyć się wspaniałym aromatem. Nie musimy się też ograniczać jedynie do małej czarnej.
1. Czy istnieje alternatywa dla ekspresu?
Można zastąpić ekspres kawiarką. Wygląda jak niewielki wydłużony czajnik i jest podzielona na dzbanek i zbiorniczek na wodę oraz lejek z sitkiem, na który wsypuje się kawę. Można w niej zrobić espresso, a w nowych modelach często nawet latte i cappuccino.
2. Jak zrobić kawę przy użyciu kawiarki?
Bardzo prosto. Do dolnego zbiorniczka nalewamy gorącą wodę, na sitko wsypujemy kawę, po czym przykręcamy górny dzbanek. Kawiarkę stawiamy i podgrzewamy na kuchence. Po około 3 minutach napój zacznie bulgotać. Po 10 sekundach zdejmujemy kawiarkę i powstały płyn przelewamy do filiżanki.
3. Jak zrobić pyszne cappuccino bez ekspresu?
Możemy także przygotować sobie pyszne, domowe cappuccino i nie jest to skomplikowane.
- Przygotujmy sobie kawę rozpuszczalną (espresso będzie odpowiednia), mleko oraz dodatki według uznania (może to być starta czekolada, brązowy cukier lub kakao).
- Zaparzamy kawę zalewając ją wodą do 1/3 filiżanki. Jeśli słodzimy, wsypmy cukier przed zalaniem.
- Mleko podgrzewamy i ubijamy je spieniaczem, mikserem lub ręcznie poprzez energiczne potrząsanie słoika. Dolewamy podgrzane mleko do kolejnej 1/3 części filiżanki.
- Następnie dolewamy pianę i posypujemy dodatkami. Cappuccino własnej roboty gotowe!
4. Czy można zrobić domowe latte bez ekspresu?
Urocza, warstwowa kawa latte wygląda na trudną do zrobienia bez pomocy ekspresu. Możemy ją jednak przygotować własnoręcznie. Do tego potrzebne będą: pół szklanki mleka (zazwyczaj do latte używa się wysokich szklanek), łyżeczka kawy rozpuszczalnej, wrzątek i łyżeczka cukru waniliowego, a ze sprzętów spieniacz do mleka. Co musimy zrobić?
- Mleko podgrzewamy. Musimy uważać, żeby nie zagotowało, ale jednak bardzo dobrze podgrzało. Wlewamy je do szklanki i rozpuszczamy w nim łyżeczkę cukru waniliowego.
- Spieniamy mleko aby sięgało do 3/4 wysokości szklanki. Czekamy chwilę aż mleko zacznie oddzielać się od pianki.
- Zaparzamy kawę. Bardzo wolno i ostrożnie wlewamy kawę w sam środek pianki. Można spróbować metodą łyżeczka po łyżeczce. Stworzą się w ten sposób piękne różnokolorowe warstwy.
Aby nasza kawa była przepyszna, pamiętajmy także o tym, by była dobrej jakości. Najlepsze są kawy ziarniste, bo zawierają najwięcej aromatu. Jeśli chcemy kupić naprawdę oryginalną, świetną kawę, możemy udać się do palarni kawy. Ziarna kawy powinniśmy mielić w młynku, na krótko przed parzeniem, wtedy będzie najlepsza.