Jak zrobić dobrą kawę bez ekspresu?

Kawa z uśmiechem na piance

Właściwości owoców kawowca znane były już Etiopczykom w I tysiącleciu przed naszą erą. Gdy dotarły dzięki Arabom do Jemenu, jego mieszkańcy bardzo się nimi zainteresowali. Tam najprawdopodobniej, opracowana została metoda prażenia nasion kawowca oraz tworzenia z nich płynu, znanego i uwielbianego teraz na całym świecie – kawy.

W dzisiejszych czasach rodzajów kawy, smaków i metod ich przyrządzania jest mnóstwo. Mówi się, że jeśli chcemy pić dobrą kawę, to powinniśmy kupić ekspres. Niekoniecznie. Możemy przygotować sobie pyszną kawę bez użycia tego sprzętu i również cieszyć się wspaniałym aromatem. Nie musimy się też ograniczać jedynie do małej czarnej.

1. Czy istnieje alternatywa dla ekspresu?

Można zastąpić ekspres kawiarką. Wygląda jak niewielki wydłużony czajnik i jest podzielona na dzbanek i zbiorniczek na wodę oraz lejek z sitkiem, na który wsypuje się kawę. Można w niej zrobić espresso, a w nowych modelach często nawet latte i cappuccino.

Kawiarka z filiżanką na stole

2. Jak zrobić kawę przy użyciu kawiarki?

Bardzo prosto. Do dolnego zbiorniczka nalewamy gorącą wodę, na sitko wsypujemy kawę, po czym przykręcamy górny dzbanek. Kawiarkę stawiamy i podgrzewamy na kuchence. Po około 3 minutach napój zacznie bulgotać. Po 10 sekundach zdejmujemy kawiarkę i powstały płyn przelewamy do filiżanki.

Kawa nalewana z kawiarki

3. Jak zrobić pyszne cappuccino bez ekspresu?

Możemy także przygotować sobie pyszne, domowe cappuccino i nie jest to skomplikowane.

  • Przygotujmy sobie kawę rozpuszczalną (espresso będzie odpowiednia), mleko oraz dodatki według uznania (może to być starta czekolada, brązowy cukier lub kakao).
  • Zaparzamy kawę zalewając ją wodą do 1/3 filiżanki. Jeśli słodzimy, wsypmy cukier przed zalaniem.
  • Mleko podgrzewamy i ubijamy je spieniaczem, mikserem lub ręcznie poprzez energiczne potrząsanie słoika. Dolewamy podgrzane mleko do kolejnej 1/3 części filiżanki.
  • Następnie dolewamy pianę i posypujemy dodatkami. Cappuccino własnej roboty gotowe!

Capuccino w białej filiżance

4. Czy można zrobić domowe latte bez ekspresu?

Urocza, warstwowa kawa latte wygląda na trudną do zrobienia bez pomocy ekspresu. Możemy ją jednak przygotować własnoręcznie. Do tego potrzebne będą: pół szklanki mleka (zazwyczaj do latte używa się wysokich szklanek), łyżeczka kawy rozpuszczalnej, wrzątek i łyżeczka cukru waniliowego, a ze sprzętów spieniacz do mleka. Co musimy zrobić?

  • Mleko podgrzewamy. Musimy uważać, żeby nie zagotowało, ale jednak bardzo dobrze podgrzało. Wlewamy je do szklanki i rozpuszczamy w nim łyżeczkę cukru waniliowego.
  • Spieniamy mleko aby sięgało do 3/4 wysokości szklanki. Czekamy chwilę aż mleko zacznie oddzielać się od pianki.
  • Zaparzamy kawę. Bardzo wolno i ostrożnie wlewamy kawę w sam środek pianki. Można spróbować metodą łyżeczka po łyżeczce. Stworzą się w ten sposób piękne różnokolorowe warstwy.

Kawa latte na stole

Aby nasza kawa była przepyszna, pamiętajmy także o tym, by była dobrej jakości. Najlepsze są kawy ziarniste, bo zawierają najwięcej aromatu. Jeśli chcemy kupić naprawdę oryginalną, świetną kawę, możemy udać się do palarni kawy. Ziarna kawy powinniśmy mielić w młynku, na krótko przed parzeniem, wtedy będzie najlepsza.

5 comments

Leave Comment
  1. mniam_mniam

    Chyba zainwestuję w kawiarkę. Nigdy nie byłam fanką kawy, dopóki nie napiłam się takiej pysznej, z ekspresu. Teraz też nie pijam jej często, ale może jak kupię odpowiedni sprzęt, to będę ją przyrządzać sobie i mężowi.

  2. Nikita

    Ja od niedawna zastąpiłam kawę rozpuszczalną, taką z kawiarki i teraz już wiem, że nigdy nie wrócę do rozpuszczalnej. Pyszna jest taka kawa, zupełnie inny smak i aromat.

  3. samoszkawy

    artykułem podzielę się z moją drugą połową i poranki nie będą już takie same…będziemy pili wreszcie dobrą kawę.

  4. kawomaniaczka

    kawiarka to oprócz ekspresu do kawy najlepsza rzecz jaką wymyślono. Sama taką mam w domu i nie wyobrażam sobie pić innej kawy niż tej mocnej, aromatycznej przygotowanej za pomocą tego urządzenia, bo jest po prostu przepyszna

  5. ekspresem

    Ja jestem szczęśliwą posiadaczką ekspresu do kawy ciśnieniowego, który ma młynek. Dzięki temu cieszę się codziennie pyszną, aromatyczną kawą. Z kawiarki pijam u teściowej, ale to nie to samo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *