Z jednej strony szpinak kojarzy nam się z Papayem, który z patologicznej wielkości przedramionami walczył z czarnymi charakterami w popularnej kreskówce. Kluczem do jego sukcesu miała być zawsze puszka szpinaku, która posiadała w sobie magiczne składniki w postaci witamin i minerałów. Dowiedzcie się jak przyrządzić szpinak na patelni, a także, dlaczego warto go jeść.
• Dlaczego warto jeść szpinak?
• Czy szpinak może być smaczny?
• Smażony szpinak – składniki
• Jak przygotować danie ze szpinakiem?
Dzieci jednak szybko zwęszyły propagandowy charakter tego programu, kiedy po raz pierwszy zobaczyły na swojej patelni zieloną papkę. Złe przyrządzenie tego warzywa sprawia, że wygląda ono bardzo nieapetycznie i smakuje jak guma, dlatego też bardzo ważne jest prawidłowe przyrządzenie.
Dlaczego warto jeść szpinak?
Wartości odżywcze szpinaku to fakt, nie tylko propaganda. Należy pamiętać o tym, że pomaga on chronić nas przed nowotworami i miażdżycą. Takie działanie jest skutkiem szeregu przeciwutleniaczy, między innymi beta-karotenu. Jednocześnie przedstawia on sporą wartość dla osób, które są zestresowane lub piją dużo kawy, ponieważ w swoim składzie ma magnez.
Najczęściej jednak zwraca się uwagę na sporą ilość łatwo przyswajalnego żelaza i witamin z grupy B. Również kobiety w ciąży powinny spożywać szpinak, ponieważ jest źródłem kwasy foliowego, który pomaga w prawidłowym rozwoju płodu.
Czy szpinak może być smaczny?
Oczywiście, że tak. Wystarczy go dobrze przygotować. Mam dla Was przepis na smażony szpinak z czosnkiem i śmietaną. Na pewno w takiej formie będzie Wam smakował. Można go potraktować jako dodatek do sałatek, jajecznicy, makaronu. Można również zjeść go z jajkiem sadzonym. Możliwości jest naprawdę wiele.
Smażony szpinak – składniki
- świeży szpinak
- czosnek
- kilka łyżek śmietany
- masło
- mąką pszenna
- mleko
- jajko
- sól i pieprz
Jak przygotować danie ze szpinakiem?
Szpinak musimy umyć i pokroić. Warto wyrzucić twarde fragmenty liści, ponieważ będą one nadawały gorzki smak potrawie. Następnie gotujemy pokrojone liści przez pięć minut. Jeśli chcemy oszczędzić sobie czasu na zmywanie, to możemy to zrobić po prostu na patelni.
Odcedzamy szpinak i zaczynamy smażenie go na maśle. W tym czasie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jeśli nie lubimy zmywać, to możemy czosnek po prostu pokroić drobno, a następnie rozgnieść go widelcem. Unikniemy w ten sposób czasochłonnego wyciągania jego resztek z praski. Całość smażymy na niewielkim ogniu około trzech minut.
Kolejnym krokiem jest wyjęcie miski i trzepaczki z szafy. Jeśli nie macie, to widelec nada się równie dobrze. Wsypujemy do miski szklankę mąki, a następnie wlewamy mleko i dodajemy śmietaną wraz z roztrzepanym jajkiem. Mieszamy wszystko dokładnie i wlewamy na patelnię, nie wyłączając gazu i mieszając bardzo szybko, żeby jajko nie uległo ścięciu. Na końcu doprawiamy jeszcze do smaku. Ja dodaję zwykle jeszcze ostrą paprykę, ponieważ podkreśla ona dobrze charakter szpinaku.
Taki posiłek na pewno sprawi, że pokochamy szpinak i zaczniemy go przyrządzać w swojej kuchni znacznie częściej.