Jaką pić herbatę?

Jaką pić herbatę

Kiedy zastanawiamy się czasem skąd wzięła się herbata, pierwszy kraj jaki przychodzi nam na myśl to Chiny. I mamy rację, a sama herbata ma za sobą bardzo bogatą historię. Najbardziej znaną odmianą jest herbata czarna, ale na naszym rynku dostępne są przeróżne gatunki. Jaką zatem możemy pić herbatę i która jest najlepsza?

Krótka historia herbaty

Herbata sięga czasów jeszcze przed naszą erą, mianowicie roku 2737 p.n.e., a po raz pierwszy pojawiła się ona w Chinach, jako bardzo popularny napój. Później pojawiła się ona w Japonii, skąd znamy zwyczaje obecne przy parzeniu herbaty. Do Europy trafiła dopiero w XVI wieku, początkowo znana była w Rosji, później poznano herbatę w innych krajach.

Jakie są zalety herbaty?

Plusy picia herbaty zależą oczywiście od tego, którą wybierzemy. Czarna, biała, zielona? Każda z nich zawiera teinę, która ma właściwości pobudzające. Ponadto, herbaty są bogate w antyoksydanty, które zapobiegają nowotworom, chorobom serca, obniżają cholesterol, a także gwarantują dłuższą młodość naszej skóry. Więcej zalet mają konkretne typy herbaty. Jakie?

Herbata zielona

Jedna z najbardziej popularnych, oczywiście poza czarną. Znana głównie jako ta herbata, która przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, czyli wspomaga odchudzanie. Istnieje jeszcze szereg hipotez odnośnie dobroczynnych właściwości zielonej herbaty, wciąż są jednak w sferze badań. Mówi się, że substancje zawarte w liściach tego gatunku herbaty powstrzymują rozwój choroby Alzheimera czy Parkinsona, a także zapobiegają nowotworom, szczególnie sutka, mają dobry wpływ na leczenie stwardnienia rozsianego, obniżają tak zwany zły cholesterol, przyspieszają metabolizm. Warto zatem zmienić herbaciane nawyki i polubić zieloną herbatę, patrząc na całą listę jej zalet.

Filiżanka zielonej herbaty

Herbata biała

Jedna z droższych. Otrzymywana jest z jeszcze nierozwiniętych pączków, które są zbierane na początku wiosny w Chinach. Ten gatunek nazywany jest królową herbat i słusznie. W smaku niczym nie przypomina czarnej herbaty. Jest bardzo delikatna, pozbawiona goryczy. Ma właściwości, które pozytywnie działają na naszą skórę, a to przez wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się.

Herbata czerwona

W Polsce znana też jako Pu-erh. Pochodzi z tego samego gatunku co herbata czarna, różnica polega jedynie w rodzaju fermentacji. Ma bardzo gorzki smak, mocniejszy niż w przypadku herbaty czarnej. Często można wyczuć w niej dodatkowy aromat, który ma załagodzić gorycz. Czerwona herbata ma szereg właściwości, takich jak sprzyjanie w odchudzaniu, obniżanie cholesterolu, poprawa pamięci, obniżanie ciśnienia, wyciszanie itd.

Herbata czarna

Najczęściej wybierana herbata przez Polaków. Mało kto wie, że zawiera ona teaflawinę, która poprawia funkcje poznawcze mózgu, ale też obniża poziom cholesterolu. Dodatkowo, najnowsze badania wskazują, że picie czarnej herbaty pomaga w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. Jakby tego było mało, od składników zawartych w czarnej herbacie rosną nam szybciej włosy, a więc same plusy! Nie musimy jednak być monotonni w tym piciu herbaty. Urozmaicanie to dobra cecha, zwłaszcza że na polskim rynku pojawia się coraz więcej herbat i wszystkie są zdrowe, a także smaczne.

2 comments

zostaw komentarz
  1. smakosz_1

    w Polsce mało ludzi celebruje picie tego napoju, a szkoda. Dobrze, że powstał taki poradnik, wskazówki bardzo cenne. Zimowymi wieczorami czas zacząć pic w ten sposób.

  2. herbaciara

    Uwielbiam czarną herbatę z cytryną. Do tej pory myślałam że nie ma ona specjalnie dobrego wpływu na ludzki organizm. Cieszę się, że zostałam pozytywnie zaskoczona 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *