W przyrodzie istnieją produkty które znacznie przyspieszają utratę zbędnych kilogramów. Swoimi właściwościami przewyższają nieraz środki farmakologiczne. Dzięki opracowaniom naukowym możemy wyodrębnić topowe produkty przyspieszające przeminę materii. Są prawdziwym bogactwem witamin i mikroelementów.
Jajka
Są bardzo bogatym źródłem białka dobrze przyswajalnego przez organizm. Wbrew opinii niektórych, jajka pozytywnie wpływają na proces przemiany materii, o czym dowodzą badania przeprowadzone w Louisiana State University. Wyniki były jednoznaczne, wskazywały, że kobiety, które codziennie na śniadanie spożywały jajko w postaci omletu lub jajecznicy znacznie szybciej traciły zbędne kilogramy. Udowodniono również, że jajko daje uczucie sytości, przez co na dłużej zmniejsza się apetyt. Dla tych, którzy mają problemy z cholesterolem zaleca się spożywanie jaj przepiórczych.
Owies
Produkty owsiane są bardzo sycące za sprawą wysokiej zawartości błonnika i niektórych węglowodanów. W organizmie rozkładają się powoli, przez co w konsekwencji zostaje obniżony cukier, a uczucie sytości pozostaje na dłużej. Owies jest również bogatym źródłem magnezu i żelaza. Produkty z owsa są więc szczególnie polecane dla kawoszy, ale nie tylko. Bogactwo zawartych witamin wspaniale uzupełnia niedobory witamin z grupy B, manganu, selenu i witaminy E. Zaleca się spożywanie przynajmniej raz dziennie produktów z owsa w postaci surowej lub jako dodatek do jogurtów czy zup.
Soczewica
Znana jest od bardzo dawna. Pierwsze wzmianki o niej pojawiają się już w czasach biblijnych. Badania naukowe pokazują, że to prawdziwy pogromca tłuszczu. Wysoka zawartość białka i rozpuszczalnego błonnika, powoduje zmniejszenie apetytu i działa stabilizująco na poziom glukozy we krwi, wynikiem czego jest utrata wagi. W sklepach możemy kupić różne odmiany soczewicy, każda z nich posiada wiele właściwości odżywczych.
Jogurt naturalny
Bakterie jogurtowe żyją tylko siedem dni, aby więc zadziałały wybieraj produkty z krótką datą ważności. W jednym z uniwersytetów wykazano że dieta odchudzająca połączona z regularnym spożywaniem jogurtu powoduje utratę tłuszczu większą o 61% w stosunku do diety nie zawierającej jogurtów bogatych w dobroczynne bakterie. Jogurt grecki jest najbardziej wartościowy, ze względu na wysoką zawartość białka.
Chili
Kluczem do skuteczności chili w procesie odchudzania jest kapsaicyna, która powoduje utratę zbędnych kilogramów już dwadzieścia minut po zjedzeniu pikantnej potrawy. Chili można zastąpić innymi produktami rozgrzewającymi takimi jak pieprz, chrzan, lub ostra musztarda. Te dodatki spalają tłuszcz pod wpływem ciepła wytwarzanego przez organizm po zjedzeniu ostrych przypraw
Jabłka
Już jedno jabłko zjedzone w ciągu dnia znacznie poprawia proces przemiany materii. Badania przeprowadzone w Penn State University w USA wykazały, że owoc zjedzony przed niektórymi posiłkami zmniejsza ilość przyswajalnych kalorii. Jabłka są bogate w błonnik, antyoksydanty chroniące przed zespołem metabolicznym.
Migdały
Udowodniono, że jest to najlepszy sposób na przekąskę. Należy jednak uważać aby ich spożycie było zrównoważone. Ze względu na wysoką kaloryczność spożycie kilku migdałów dziennie w zupełności wystarczy żeby zaspokoić dietę w jednonasycone kwasy tłuszczowe. Działanie migdałów w diecie odchudzającej pomaga nawet bez zwiększenia intensywności treningów. Zaspakajają zapotrzebowanie organizmu na witaminę E, witaminę B2, kwas foliowy i witaminę B3.
Powyższe produkty połączone ze zbilansowana i regularna dietą i ćwiczeniami pomogą w utracie zbędnych kilogramów, bez obawy o skutki uboczne i efekt jojo.