Czym jest szybkowar? Jak przygotować obiad z szybkowaru?

szybkowar w kuchni na blacie

Szybkowar – co to takiego? Jak działa? Co daje gotowanie w szybkowarze? Jak można przygotować obiad z jego wykorzystaniem? Podpowiadamy, czy warto mieć w domu szybkowar i co można dzięki niemu ugotować?

Szybkowar – do czego służy?

Warto zacząć od wyjaśnienia, czym jest szybkowar. Staje się coraz bardziej popularny, więc dobrze jest poznać więcej informacji na jego temat. Szybkowar to urządzenie, które służy do gotowania żywności pod wysokim ciśnieniem. Dostępny jest na różne rodzaje kuchenek. Oczywiście najbardziej popularny jest szybkowar na gaz i szybkowar na płytę indukcyjną. To, o czym warto wiedzieć, to nie jest to zwykły garnek. Z uwagi na to, że gotowanie w nim jest pod wysokim ciśnieniem, należy bardzo skrupulatnie zapoznać się z jego instrukcją obsługi.

Zalety gotowania w szybkowarze

A po co w ogóle poznawać szybkowar? Dlaczego warto go kupić? Przede wszystkim dania przygotowywane w tego typu garnku są bardzo aromatyczne. Zapewnia to szczelne zamknięcie.

Warto wiedzieć, że w procesie gotowania składniki wykorzystywane do przygotowania potrawy, zachowują pełne wartości odżywcze. Dania są więc pełne witamin i minerałów, czyli zdrowsze i smaczniejsze.

Co więcej, dzięki zastosowaniu wysokiego ciśnienia, przygotowanie dań jest znacznie szybsze. Mówi się, że pozwala skrócić czas gotowania nawet do 70%. To nie tylko oszczędność czasu, ale też mniejsze zużycie energii elektrycznej lub gazu – w zależności, z jakiej kuchenki się korzysta.

Kolejną zaletą gotowania w szybkowarze jest to, że jest to zamknięte naczynie, a więc w czasie gotowania nie ma ryzyka, że potrawa wycieknie z garnka i zabrudzi kuchenkę. To samo tyczy się zapachu. Nie ma obaw, że cały dom będzie wypełniał zapach gotowanej kapusty. W przypadku upalnego lata istotne jest również to, że szybkowar nie oddaje tak ciepła, jak klasyczny garnek, więc nie nagrzewa kuchni.

Jak gotować w szybkowarze?

Należy wiedzieć, że do każdego szybkowaru musi być załączona instrukcja obsługi. Nie powinno się zaczynać przygody z nim, jeśli jej nie ma. Omówione są w niej bowiem konkretne zalecenia producenta, co do postępowania z garnkiem.

Oczywiście ogólna zasada działania szybkowaru jest taka sama. Jednak garnki ciśnieniowe nieznacznie różnią się między sobą. Zwłaszcza sposobem dekompresji, która umożliwia w ogóle otwarcie szybkowaru.

A jak gotować w szybkowarze? Po umieszczeniu wszystkich składników i zalaniu ich wodą należy nałożyć pokrywę na szybkowar i szczelnie zamknąć garnek. To kluczowa sprawa, bo to jest gwarancja bezpieczeństwa. Następnie garnek umieszcza się na gazie lub na innej kuchence, na pełnej mocy palnika i podgrzewa. Gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie uwalniać się para, wskaźnik ciśnienia podniesie się, co zostanie poprzedzone lekkim syczeniem, to będzie znak, że we wnętrzu nagromadziło się wystarczające ciśnienie. Gdy para wodna zacznie wydobywać się stałym strumieniem, wtedy należy zmniejszyć moc palnika, gwizd ucichnie. Od tego momentu odlicza się czas potrzebny do ugotowania danego dania. Gdy minie, można otworzyć szybkowar. Jednak w tym celu należy przeprowadzić dekompresję. Zależy ona od modelu garnka. To pozbycie się nadmiaru ciśnienia pozwoli na otwarcie urządzenia.

Co można gotować w szybkowarach?

A co w ogóle można ugotować w ten sposób? W szybkowarze można przygotować zupy, różnego rodzaju dania mięsne i warzywne. Zwłaszcza takie, które wymagają w tradycyjnych garnkach kilkudziesięciu minut gotowania lub nawet kilku godzin. Mowa oczywiście o fasolce po bretońsku, bigosie, rosole, leczo.

Warto wiedzieć, że w szybkowarze można ugotować nawet zamrożone mięso. Przyda się to zawsze, gdy nie ma się czasu na rozmrożenie go na czas.

Oczywiście w szybkowarze można gotować nie tylko dania jednogarnkowe i zupy, ale i składowe innych potraw. Znacznie szybciej można dzięki niemu ugotować ziemniaki, ryż, brukselkę.

4 comments

zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.