Przyczyną zakwaszenia organizmu jest najczęściej złe odżywanie, w wyniku czego w ciele gromadzą się nadwyżki kwasów, których organizm nie jest w stanie się pozbyć. Zwiększony poziom kwasów może doprowadzić do licznych dolegliwości chorobowych i jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Jak radzić sobie z zakwaszeniem organizmu?
• Jakie są przyczyny zakwaszenia?
• Jak radzić sobie z zakwaszeniem?
• Dieta na odkwaszenie
• Co jeszcze może pomóc?
Jakie są przyczyny zakwaszenia?
Do zakwaszenia organizmu dochodzi wówczas, gdy spożywa się w nadmiernych ilościach pokarmy mięsne, w tym wędliny. Dodatkowo można wymienić ryż, jajka i kawę, a także nabiał, słodycze, czarną herbatę i alkohol. Jest to związane przede wszystkim z dużą zawartością fosforu, siarki i chloru w tych produktach. Ich nadmiar może objawiać się zmęczeniem, sennością, problemami trawiennymi, a także doprowadzać do otyłości. Zakwaszenie organizmu może także doprowadzać do uszkodzenia narządów wewnętrznych, a także do problemów z układem naczyniowym oraz stawami. Ma też negatywny wpływ na nasz wygląd fizyczny, co objawia się wypadaniem włosów, trądzikiem czy cellulitem.
Jak radzić sobie z zakwaszeniem?
Odpowiedni poziom pH naszego organizmu jest bardzo ważny, jednak gdy zostaje on przekroczony, należy temu jak najszybciej zaradzić. Najprostszym i najbardziej oczywistym działaniem będzie wyeliminowanie zakwaszenia poprzez spożywanie produktów neutralizujących kwasy, będących zasadami. Najlepszymi w tym wypadku minerałami będą sód, potas, magnez i wapń, które można spotkać w wielu produktach spożywczych. Można więc sobie z tym radzić samemu i nie potrzeba przy tym zbyt wiele wysiłku. Wystarczy tylko wiedzieć, co powinno się jeść.
Dieta na odkwaszenie
Przede wszystkim powinno się, przynajmniej na jakiś czas, ograniczyć produkty zakwaszające. Przy leczeniu najlepiej sprawdzają się wszelkie produkty zielone, które zawierają bardzo dużo witamin i minerałów. Należy się więc zaprzyjaźnić z takimi roślinami jak szpinak, kapusta, sałata, szczypiorek, a oprócz czego, także z warzywami, czyli awokado, papryką, zielonym groszkiem oraz ogórkami.
Owoce także są tu bardzo pomocne, warto więc pamiętać o jedzeniu kiwi, arbuzów i grejpfrutów. Można również sięgać po orzechy, przede wszystkim laskowe, nerkowca i pistacje. Bardzo dobre właściwości odkwaszające ma także cytryna, choć z powodu jej kwaśnego smaku, mogłoby się wydawać inaczej. Bardzo ważne jest również prawidłowe nawodnienie organizmu, a do wody można dodać również sok z cytryny.
Co jeszcze może pomóc?
Prawidłowa dieta to podstawa i od niej zależy nie tylko poziom zakwaszenia naszego organizmu, ale wiele innych przypadłości, które mogą się z tym wiązać. Owoce i warzywa to dobre rozwiązanie, ale do tej listy można dodać jeszcze parę rzeczy. Warto pamiętać o tym, by unikać nierafinowanych margaryn i olejów, znacznie lepiej jest przerzucić się na zdrowe tłuszcze zawierające niezbędna dla naszego organizmu tłuszcze omega-3. Nasze ciało go nie wytwarza, więc trzeba samemu go dostarczyć. Dobrze jest więc sięgać po oliwę z oliwek, olej lniany i kokosowy. Tłuszcze, zwłaszcza te właściwe, są bardzo potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.