Masz pieczarkarnię? Zobacz, jak i gdzie kupować podłoże do pieczarek

pieczarki

Polska jest europejskim liderem produkcji pieczarek. Nasze grzyby doceniane są na całym świecie za swój niesamowity smak oraz aromat. W związku z tym pieczarkarnie wyrastają jak (nomen omen)  grzyby po deszczu. Kluczem do efektywnej i wartościowej hodowli jest właściwe podłoże. Sprawdzamy, jakie warto kupić i w co wyposażyć pieczarkarnię.

Jakie podłoże do pieczarek mają w ofercie producenci?

Podłoże pieczarkowe ma bardzo prosty skład. Dominującym komponentem są substancje organiczne, takie jak słoma, torf i obornik. Dodatkowo znajdują się w nim gips oraz wapno. Na rynku znaleźć można wielu producentów podłoża do uprawy pieczarek, jednak liderem na rynku jest firma Karol Kania i Synowie, dlatego na podstawie jej oferty określimy, jakie podłoże dostępne jest na rynku. Decydując się na zakup gruntu pod uprawę pieczarek, zazwyczaj ma się do wyboru podłoże fazy II (ze wsianą grzybnią krajową lub zagraniczną) oraz frazy III (z przerośniętą grzybnią, z której szybciej będzie można zebrać plony). Dodatkowo producenci oferują podłoże odpowiednie do uprawy białej oraz brązowej odmiany tego grzyba. Analizując ofertę, nie sposób nie zwrócić uwagi na różne formy pakowania produktu. Dużą popularnością cieszy się podłoże do pieczarek w kostce na kania.net.pl sprzedawane na sztuki. Można je kupić także luzem na tony. Aby móc zapewnić bogatsze zbiory możliwe jest wzmocnienie gruntu o dodatki białkowe, kukurydzę lub witaminy. Nie znając się na tym zbyt dobrze, warto skonsultować się ze specjalistami, którzy będą umieć doradzić czy i ewentualnie wskazać, który dodatek jest potrzebny.

Na co zwrócić uwagę, wybierając producenta podłoża do pieczarek?

Wybierając podłoże do pieczarek, bardzo ważne jest skupienie się na produkcie – jego jakości, różnorodności oraz możliwości dostawy pod wskazany adres. Nie jest to jednak jedyny czynnik. Niezwykle ważne podczas wyboru dostawcy gruntu są także jego renoma, punktualność oraz doświadczenie. Warto zwrócić uwagę na posiadane pomieszczenia, laboratoria, sprzęty oraz stosowane metody produkowania podłoża do pieczarek. Dla wielu przedsiębiorców bardzo ważne jest także indywidualne wsparcie, które pozwala na osiąganie wysokich plonów i zarobków, dzięki poradom udzielanym na bieżąco przez wyspecjalizowanych doradców. Dobrzy producenci umożliwiają swoim klientom dostęp do światowych newsów z branży, dzięki którym możliwe jest dostosowanie produkcji do globalnych trendów. Organizowane mogą być także przez nich szkolenia, na których przekazywana jest wiedza pozwalająca na rozwój pieczarkowego biznesu. Biorąc pod uwagę koszty zakupu podłoża do pieczarek, jego cena nie powinna być najważniejsza, jednak możliwość przystąpienia do programów lojalnościowych dla stałych klientów pozwala na uzyskanie sporych korzyści finansowych.

Co jeszcze przyda się w pieczarkarni?

Chcąc założyć pieczarkarnię lub rozwinąć ją, warto pamiętać nie tylko o podłożu, ale i o właściwym wyposażeniu przedsiębiorstwa. Kluczowymi elementami są komory uprawowe (regały) oraz maty pod podłoże. Uprawę grzybów znacząco ułatwia system sterowania mikroklimatem – zadbać trzeba odpowiednią temperaturę, wilgotność oraz nawodnienie. Podczas zbiorów przydatne będą:

  • koszyki,
  • regały,
  • noże,
  • wagi,
  • wózki.

W małych pieczarkarniach grzyby mogą być zbierane ręcznie, jednak w większych konieczna jest automatyzacja pozwalająca na przyspieszenie zbiorów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *