Świetna dla urody, posiada właściwości lecznicze. Ma najwyższą zawartość witamin z grupy B, m.in. B1, B2, B6. Można ją przyrządzać na słono i na słodko. Nie uczula. Jest bezglutenowa. Cóż jeszcze można dodać do jej opisu? Na pewno to, że jest w dalszym ciągu za mało doceniania! Zmień to! Postaw na zdrową kaszę jaglaną, a Twoi domownicy będą zachwyceni tą zmianą!
1. Jak ugotować kaszę?
2. Przepis na jaglane kotleciki
3. Omletowy zawrót głowy
4. Jaglanka po bolońsku
1. Jak ugotować kaszę?
Gotowanie kaszy nie jest trudne. Oto przepis: Potrzebujesz jedynie jedną szklankę kaszy jaglanej, jedną łyżeczkę soli, jedną łyżkę oleju, dwie i pół szklanki wody. Kaszę wrzuć na sitko i płucz tak długo, aż woda będzie przezroczysta. Następnie przepłucz ją wrzątkiem. Dzięki temu unikniesz jej gorzkiego smaku.
Do gotującej się wody w garnku wrzuć kaszę. Dodaj sól i olej, w proporcjach, o których pisałam powyżej. Przemieszaj dosłownie 3 razy, tak, by kasza nie przyległa do garnka. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu około 17 minut. Wyłącz gaz i pozostaw na kuchence jeszcze jakieś 5 minut. Dzięki temu nadmiar wody powinien zniknąć. Idealna kasza gotowa! Hmmm tylko teraz: z czym ją jeść? Poniżej znajdziesz trzy proste i wyjątkowo smaczne przepisy z kaszą w roli głównej! Wypróbuj koniecznie!
2. Przepis na jaglane kotleciki
Pyszne i sycące danie obiadowe. Gwarantuję, że nawet twój niejadek je pokocha! Więc… do dzieła! Potrzebujesz: trzy szklanki kaszy, trzy duże jajka, jedną dużą cebulę, pęczek pietruszki, pół papryki, 5 dużych pieczarek. Sól, pieprz. Kaszę i dwa jajka ugotuj. Cebulę, paprykę i pieczarki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Podsmaż na łyżce oleju około 3 minuty. Odlej nadmiar wody. Pietruszkę drobno posiekaj.
Ugotowane jajka również zetrzyj na tarce. Do ugotowanej kaszy dodaj: podsmażone wcześniej i lekko ostudzone: pieczarki z papryką i cebulą, pietruszkę, jajka ugotowane (starte) i jedno surowe jajko. Nie zapomnij o przyprawach. Wszystko wyrób na gładką masę. Kotleciki obtocz w bułce tartej i kładź na rozgrzany olej. Smaż do momentu ich zrumienienia. Podawaj np. z sałatą. Smacznego!
3. Omletowy zawrót głowy
Wyjątkowo prosty przepis! Choć omlet kojarzyć się nam może głównie ze śniadaniem, jednak ten jest bardziej syty ze względu na kaszę, dlatego postanowiłam zaliczyć go do dania głównego. Wystarczy podać taki omlet z miksem sałat i obiad gotowy jest w 10 minut! Ugotuj szklankę jaglanki. Zmiksuj ją np. blenderem na gładką masę. Dodaj 3 surowe jajka, przyprawy. Wymieszaj. Dodaj drobno posiekany szczypiorek. Całość wlej na rozgrzaną patelnię. Delikatnie obróć omlet, gdy zauważysz, że zaczyna się rumienić. Smacznego!
4. Jaglanka po bolońsku
Pyszne, zdrowe i sycące danie! Czego potrzebujesz? Oto przepis: dwie szklanki kaszy jaglanej, pół kilo mielonego mięsa (w zależności od preferencji, np. mięsa z indyka), dwie duże cebule, dwa ząbki czosnku, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy (słoiczek), pół szklanki bulionu, bazylia, oregano.
Kaszę ugotuj. Mięso podsmaż na odrobinie oleju. Przypraw. Dodaj drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Do mięsa dorzuć puszkę pokrojonych pomidorów, przecier pomidorowy, bazylię i oregano. Dorzuć ugotowaną kaszę. Całość zalej bulionem i zmniejsz ogień. Przykryj pokrywką i duś jeszcze 3-5 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i zostaw na parę minut pod przykrywką.