Jak ugotować ryż bez torebki, o czym pamiętać?

risotto w misce

Sądzisz, że gotowanie ryżu na sypko jest zbyt skomplikowane, więc kupujesz go w plastikowych torebkach i w taki sposób wrzucasz do wrzącej wody? To błąd! Przyrządzanie ryżu w woreczku jest bardzo niezdrowe. Wbrew pozorom przygotowanie pysznego dania z ryżem wcale nie musi być skomplikowane. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, a wtedy kwestia, jak ugotować ryż bez torebki, stanie się dziecinnie prosta. Poznaj sekret idealnie sypkich ziarenek.

Podstawa to właściwy gatunek ryżu

Jeśli chcesz wiedzieć, jak ugotować ryż na sypko bez torebki, pamiętaj, aby wybrać odpowiedni jego gatunek. Ten krótkoziarnisty ma tendencję do rozgotowania się, więc warto postawić na ryż o długich ziarnach. W ten sposób po ugotowaniu uzyskasz idealnie sypkie ziarna, które będą świetnym dodatkiem do obiadu. Inne rozwiązanie stanowi wybór brązowego ryżu, który uważa się za zdrowszy od białego, jednak wymaga on znacznie dłuższego gotowania.

Wybierz odpowiedni garnek

Kolejnym aspektem, o który warto zadbać, gdy zależy Ci na tym, aby ryż był sypki, jest garnek do gotowania. Najlepszy wybór stanowi ten z podwójnym dnem, dzięki temu ziarenka nie będą przywierały do powierzchni naczynia i unikniesz ich przypalenia.

Przepłucz ryż przed gotowaniem

Zanim zaczniesz gotować ryż, pamiętaj, aby go dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Umieść ziarna na sitku i skieruj pod strumień chłodnej wody. W ten sposób pozbędziesz się skrobi, która odpowiada za sklejanie się ziarenek. Kiedy woda stanie się przezroczysta, będą gotowe, aby wrzucić je do wrzątku.

Ile wody na szklankę ryżu?

Pamiętaj o zachowaniu właściwych proporcji — na jedną szklankę sypkich ziarenek przypada od 1,5 do 2 szklanek wody. Z takiej ilości ryżu przygotujesz porcje dla 2-3 osób. Wlej wodę do garnka, dodaj łyżkę oleju lub klarowanego masła i szczyptę soli. Poczekaj, aż woda zacznie wrzeć, by wsypać do niej przepłukany ryż.

Ile gotuje się ryż?

Po wrzuceniu ziarenek do wody zaczekaj do ponownego jej zagotowania, a następnie zmniejsz płomień palnika i nakryj garnek pokrywką. Gotuj w ten sposób biały ryż przez 12-15 minut. Natomiast w przypadku brązowego ryżu czas przygotowania wynosi 35-40 minut. Pamiętaj, aby podczas gotowania nie podnosić przykrywki ani też nie mieszać ziarenek. Za każdym razem, gdy odsłonisz garnek, zacznie z niego uciekać ciepło i ryż będzie wymagał dłuższego gotowania.

Następnie zdejmij garnek z palnika i pozwól ziarenkom poleżakować jeszcze przez około 10 minut. Dobrym pomysłem jest również przemieszanie ich widelcem, by nieco je spulchnić. Po tym czasie ryż będzie gotowy do spożycia.

Niektóre osoby obawiają się, że nie będą wiedziały, jak ugotować ryż bez torebki, aby się nie rozgotował, nie przywarł do dna garnka lub się nie przypalił. Jednak przygotowanie go na sypko okazuje się znacznie łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. A jak Ty gotujesz ryż? Podziel się swoimi sposobami na pyszne i idealnie sypkie ziarna w komentarzu pod artykułem.

1 comment

zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.