Sok z aronii jest naturalnym źródłem minerałów i witamin, które wspomagają odporność, poprawiają koncentrację i pamięć. Oprócz tego warto zaznaczyć, że owoce aronii świetnie smakują. Sok można dodawać do herbaty lub rozcieńczać z wodą. Sprawdzi się również jako składnik różnych deserów. Wiele osób nie posiada jednak sokownika, aby zrobić własny napój z aronii. W tym artykule znajdziesz porady, jak zrobić go bez użycia tego urządzenia i kiedy najlepiej zbierać aronię.
Właściwości soku z aronii
Sok z aronii posiada tak dużo właściwości leczniczych, że aż trudno je zliczyć. Jedną z ważniejszych jest to, że może być pomocny przy leczeniu nadciśnienia tętniczego krwi. Owoce aronii mogą też chronić przed wieloma innymi chorobami serca oraz zawałem lub miażdżycą.
Jeżeli nie wiesz, jak poprawić odporność organizmu, to zacznij pić codziennie pół szklanki soku z aronii. Już po niedługim czasie powinieneś zobaczyć efekty. Wszystko dzięki temu, że posiada witaminy z grup B i C, które m.in. są niezbędne do wykorzystania energii z pożywienia.
Poza tym jego składniki pomagają przy wchłanianiu glukozy. Dlatego osoby chore na cukrzycę powinny przemyśleć wdrożenie soku z aronii do swojej diety. Korzystnie wpływa również na układ trawienny oraz nerwowy. Według niektórych specjalistów chroni przed Parkinsonem, Alzheimerem oraz demencją starczą, a nawet rakiem.
Kiedy zbierać aronię na sok?
Zanim zaczniemy robić sok z aronii, trzeba będzie zebrać na niego owoce. Dojrzewają zazwyczaj w pierwszych dniach sierpnia. Łatwo zauważyć ten moment, ponieważ zmieniają kolor z zielonego na granatowy. Potem należy odczekać jeszcze około dwóch tygodni, aby mieć pewność, że owoce nie będą zbyt twarde i kwaśne.
Warto pamiętać, że owoce aronii dobrze jest zrywać trochę później niż na początku sezonu zbiorowego. We wrześniu są już nieco słodsze i lepiej nadają się do zrobienia z nich soku. Po zerwaniu z krzaka owoce należy trzymać w lodówce, aby zachowały świeżość.
Jak zrobić sok z aronii bez sokownika?
Gdy już wiemy, jakie korzyści może dać nam spożywanie soku z aronii, trzeba będzie zastanowić się na tym, jak go sporządzić. Składniki, które musimy wcześniej przygotować, to:
- Owoce aronii – 3 szklanki (500 g);
- Sok z cytryny – 3 łyżki (20 g);
- Brązowy cukier – 1 łyżka (15 g).
Pierwszy krok to przepłukanie owoców aronii w zimnej wodzie, oderwanie ogonków oraz osuszenie ich. Następnie owoce trzeba wrzucić do worka foliowego oraz umieścić je w zamrażalniku na 2 lub 3 dni. Przez przemrożenie stracą swą gorycz.
Potem przygotuj słoik mający pojemność 200 ml. Z kolei owoce aronii przenieś do garnka i wlej do niego trochę wody na dno. Przemrożone owoce ugniataj w garnku ciężkim narzędziem (np. tłuczkiem).
Postaw garnek z owocami na ogniu i doprowadź zawartość do wrzenia. Po zagotowaniu możesz zdjąć garnek z ognia i ponownie rozgnieść owoce.
W kolejnym etapie należy przecedzić zawartość w rondelku i postawić na małym ogniu. Następnie dolać sok z cytryny oraz wsypać cukier i wszystko wymieszać. Po wszystkim przelej sok do słoiczka oraz mocno zakręć.
Ostatnim etapem jest zapasteryzowanie soku. Najpierw należy wsadzić zamknięty słoik z aronią do większego garnka z wodą. Ma sięgać do połowy zawartości słoika. W kolejnym kroku doprowadź garnek do wrzenia i gotuj 15 minut.
Kiedy po 15 minutach wyciągniesz słoik z sokiem z aronii, odstaw go, by ostygnął. Później przechowuj sok w lodówce lub w innym miejscu o niskiej temperaturze.