Impreza weselna to czas, w którym każdy chce się dobrze bawić i czuć swobodnie. Cudownie wystrojona sala, wspaniałe dodatki, piękna para młoda no i oczywiście alkohol – różnego rodzaju, w zależności od zainteresowań i gustu nie tylko pary młodej, ale też i gości. Najczęściej serwowanym alkoholem na weselu jest wódka, wino i piwo.
Niejeden gość weselny przyzna, że dobranie odpowiednich jakościowo trunków podniesie jakość imprezy. Wybór alkoholi jest ogromny, wódka występuje w kilku rodzajach – wódka czysta zwykła, wódka wyborowa, wódka luksusowa, wódka gatunkowa, bimber, a w sklepach znajdziemy również mnóstwo gatunków wina i piwa.
Wódka weselna i jej rodzaje
Wspomniana wyżej wódka czysta powstaje ze spirytusu rektyfikowanego ziemniaczanego lub zbożowego, wódka wyborowa powstaje ze spirytusu wyborowego rektyfikowanego dwukrotnie, natomiast wódka luksusowa powstaje ze spirytusu luksusowego filtrowanego wielokrotnie. Jest jeszcze wódka gatunkowa, która powstaje na bazie olejków lub wyciągów roślinnych, co czyni ją niezwykle aromatyczną, o bogatym smaku. Z kolei bimber to napój alkoholowy, który powstaje ze spirytusu rektyfikowanego nieoczyszczonego.
Aby wydobyć smak i aromat wódki, niezależnie od gatunku, najlepiej jest ją podawać schłodzoną. Bardzo ciekawy efekt uzyskuje się podając ją w zamrożonych kieliszkach, z dodatkiem likierów smakowych lub mięty. Drugim z najczęściej serwowanych alkoholi na przyjęciach weselnych jest wino. Szeroki wachlarz wyboru win w sklepach przyprawia o zawrót głowy.
Wino dobre na przejedzenie
Wino powstaje w wyniku fermentacji owoców. Proces produkcyjny bywa skomplikowany i modyfikowany, a receptury są pilnie strzeżone przez producentów. Ze względu na barwę wyróżniamy wina białe, różowe i czerwone, ze względu na zawartość cukru: wina słodkie półsłodkie, bardzo słodkie, wytrawne i półwytrawne.
Dostępne trunki są różnicowane również pod względem zawartości alkoholu, ponieważ istnieją wina zawierające naturalną ilość alkoholu, a także dodatkowo alkoholizowane. Francuzi już od dawna wiedzą, że wina wytrawne i półwytrawne wspomagają trawienie, przez co zalecane są podczas jedzenia ciężkostrawnych potraw. Są również antyoksydantami, które działają równie korzystnie na funkcjonowanie nerek i wzmacniają odporność. Na przyjęciu weselnym są idealnym dodatkiem do obfitych i zróżnicowanych dań.
Piwo dla smakoszy
Obficie zastawiony stół kusi wielorodnością potraw, jednak po ich spożyciu nierzadko występują kłopoty z trawieniem, przez co w niedługim czasie następuje uczucie sytości. W obliczu takich problemów oprócz wina z pomocą przychodzi kufel piwa. Zróżnicowane składniki wykorzystane do produkcji tego napoju nadają mu różny aromat – od ciężkiego korzennego po lekki owocowy. Na rynku dostępne są piwa górnej fermentacji (ale) i dolnej (lager).
Oczywiście na zapach i smak wpływ ma jakość i sezonowość użytych składników, takich jak słód czy chmiel. Najlepsze piwa są wykonane wyłącznie z naturalnych składników, bez sztucznych barwników i konserwantów. Piwo ma działanie probiotyczne, więc znajduje zastosowanie w leczeniu zaparć lub różnych dolegliwości trawiennych.
Ilość alkoholu na weselu zależy od indywidualnych preferencji, którą się ustala w oparciu o zasoby finansowe i różnorodność gości zaproszonych na wesele. Istnieje jednak kluczowa zasada obowiązująca na wielu imprezach, która mówi o tym, że lepiej jest kupić mniej a lepiej, niż więcej a gorzej. Każdy z przedstawionych wyżej alkoholi spożywany z umiarem działa wspomagająco przy różnych procesach trawiennych, jednak przy dużych ilościach może zaszkodzić, dlatego to tak ważne, aby ograniczać go również i na przyjęciach weselnych.