W czym jest błonnik?

W czym jest błonnik warzywa

O zaletach błonnika nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Zaliczamy do niego cała grupę substancji takich jak celuloza, pektyny, hemicelulozy, ligninę czy gumy roślinne. Chociaż nazwy bardziej odstraszają nas niż przyciągają, z błonnikiem warto się polubić i dołączyć go do codziennej diety.

Błonnik ma wiele dość istotnych zalet, jak to, że usuwa zaparcia, reguluje poziom glukozy we krwi, ogranicza tycie, zapobiega niektórym nowotworom, pomaga w wypłukiwaniu toksyn, obniża poziom cholesterolu, usuwa nadmiar kwasów żółciowych itd. Pytanie tylko, gdzie ten błonnik jest?

Bogactwo warzyw

Najwięcej błonnika znajdziemy w warzywach. Na szczycie listy produktów z największą zawartością tych substancji jest fasola i soja. Równie dużo znajdziemy go w grochu, soczewicy, chrzanie, bobie, czy tak nielubianej przez dzieci, brukselce. Do codziennej diety warto też włączyć pietruszkę, seler, czosnek, marchew, koper, czy kukurydzę. Odrobinę mniej błonnika zawierają: dynia, por, kapusta, szpinak, brokuły, cukinia, bakłażan i papryka. Zatem warto jeść warzywa.

Szukaj w owocach

Na drugim miejscu produktów bogatych w błonnik są owoce. Tutaj również można wymienić całą niezbędną listę żywności. Na czele znajdują się porzeczki, zarówno czarne, jak i czerwone. Dalej są maliny, awokado, czarne jagody, agrest, gruszki, kiwi, cytryny, jabłka, poziomki, brzoskwinie, banany, truskawki. Warto więc korzystać z sezonowych owoców i jeść je na potęgę.

Produkty zbożowe z mocą błonnika

Kiedy słyszymy „błonnik”, myślimy też o produktach zbożowych. Zaliczamy do nich otręby zbożowe w każdej postaci, musli, wszelkie kasze, płatki zbożowe, ale tylko te naturalne, pieczywo razowe i żytnie oraz niełuskany ryż. Dobrze jest spożywać je kilka razy w tygodniu.

Suplementy diety jako uzupełnienie

Jeśli nie jesteśmy zwolennikami warzyw czy owoców, możemy stosować suplementy z błonnikiem. Nie można tego oczywiście porównywać, jakość naturalnego błonnika jest zupełnie inna, ale jest to sposób, żeby to zastąpić. Jeśli już zdecydujemy się na suplementy, dobrze jest wybrać ostropest plamisty, który jest dostępny zarówno w tabletkach, jak i pod postacią oleju czy ziaren do jedzenia.

Gdzie na pewno nie ma błonnika

Błonnika nie znajdziemy z pewnością w mięsie, rybach, jajkach, mleku czy w maśle. Co nie znaczy, że mamy z tego rezygnować. Wszystko jest człowiekowi potrzebne w odpowiednich ilościach.

Komu błonnik jest potrzebny najbardziej?

Do grupy osób, które powinny włączyć produkty o wysokiej zawartości błonnika do codziennej diety, należą między innymi ludzie otyli. Drudzy w kolejności są cukrzycy. O zbawiennych skutkach stosowania błonnika przekonają się również osoby z wysokim cholesterolem, a także ci, którzy mają problemy z florą bakteryjną jelit, cierpią na kamicę żółciową czy zmagają się z miażdżycą.

Przeciwwskazania dla błonnika

Mimo samych zalet błonnika są osoby, które zdecydowanie nie powinny go spożywać w dużych ilościach. Są to ludzie, którzy mają stany zapalne żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit. Uważać muszą także osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.

1 comment

Leave Comment
  1. Dietetyczka

    Źródłem błonnika jest też len. Ja piję go codziennie i pomógł mi w uregulowaniu metabolizmu. I nie jest taki zły w smaku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *