Warzywa i owoce to ważna część naszej diety, jednakże w zależności od warunków mogą się one szybciej lub wolniej psuć. Jak powinno się przechowywać warzywa i owoce tak, by można było się cieszyć w pełni ich wartościami odżywczymi i walorami smakowymi? Które z nich należy trzymać w lodówce, a które niekoniecznie?
• Jak kupować warzywa i owoce?
• Jak długo przechowuje się warzywa?
• W jakiej temperaturze trzymać owoce i warzywa?
• Które owoce i warzywa przechowywać w lodówce?
• Których owoców i warzyw nie chowamy do lodówki?
• O czym jeszcze warto pamiętać przechowując owoce i warzywa?
Jak kupować warzywa i owoce?
Jeżeli wiemy, że zakupione produkty nie spożyjemy od razu i będą one leżeć, to pierwsze kroki powinno się podejmować jeszcze przed zakupem. Przede wszystkim należy wybierać nieuszkodzone warzywa i owoce, bo wystarczy drobna niedoskonałość, by w danym miejscu bardzo szybko zaczęły się rozwiać bakterie. Warto też pamiętać o kolejności zakupu i najpierw zużywać te owoce i warzywa, które zostały przyniesione do domu najwcześniej.
Jak długo przechowuje się warzywa?
Wszystko zależy od danego owocu czy warzywa. Najkrócej trzyma się truskawki, maliny, porzeczki czy wiśnie, bo do dwóch dni. Lepiej radzą sobie banany, jabłka i gruszki – aż tydzień. Warzywa z założenie są silniejsze i trzyma się je do trzech dni (pomidory, zioła, rzodkiewka, sałata). Do dwóch tygodni ta wytrzymałość wzrasta w przypadku fasolki szparagowej, brokułu czy ogórków, a do nawet kilku tygodni przy kapuście pekińskiej, kalafiorze, selerze.
W jakiej temperaturze trzymać owoce i warzywa?
Przy owocach jest trochę gorzej, je zazwyczaj trzyma się w temperaturze pokojowej i data ich wytrzymałości jest kilkudniowa, ale niektóre z nich można również chować do lodówki. Przy warzywach jest inaczej. Można je trzymać w lodówce, w chłodnym miejscu i przy temperaturze od 10 do 15 stopni mogą utrzymać się od paru dni, do kilku tygodni, a nawet do pół roku, jeżeli jest to temperatura 1 st. (np. kapusta, seler, por, marchew czy buraki).
Które owoce i warzywa przechowywać w lodówce?
Nie ma tu jakiegoś specjalnego wyznacznika, które można, a których owoców i warzyw nie powinno się chować do lodówki. Najlepsza temperatura to około 10 stopni, a produkty najlepiej umieszczać w osobnych szufladach. Lodówka jest zdecydowanie dobrym miejscem do przechowywania tych najmniej trwałych owoców.
Dodatkowo warto szuflady lodówki wyłożyć papierowymi ręcznikami, by chłonęły one gromadzącą się wilgoć. Pozwoli na dłuższe utrzymanie świeżości produktów. Dobrze jest również pamiętać, by zamykając warzywa i owoce w lodówce dać im powietrza, więc szczelne pojemniki czy woreczki foliowe nie są najlepszym rozwiązaniem.
Których owoców i warzyw nie chowamy do lodówki?
Takich produktów nie jest wiele, dobrze jest jednak pamiętać, że w temperaturze poniżej 10 stopni nie powinno się trzymać większości owoców tropikalnych, jak mango, figa czy papaja oraz niektórych warzyw, jak ogórki i pomidory. Zdecydowanie nie należy chować do lodówki jabłek i gruszek! Podobnie jest w przypadku owoców dojrzewających, jak banany. One powinny leżeć w zacieniowanym miejscu w temperaturze pokojowej.
O czym jeszcze warto pamiętać przechowując owoce i warzywa?
Owoce i warzywa zdecydowanie lepiej jest przechowywać w całości i nie dzielić ich na małe kawałki. Dodatkowo warto zapamiętać, że im niżej trzyma się warzywa i owoce w lodówce, tym lepiej. Najlepiej jest także przechowywać warzywa bez naci, dzięki temu wytrzymają dłużej. Zepsute produkty najlepiej jest od razu wyrzucać, żeby nie „zaraziły” one pozostałych. Co do czyszczenia, zdecydowaną większość myje się dopiero przed spożyciem.