Polskie superfoods – TOP 10 najzdrowszych polskich produktów według Kasi Bosackiej

Warzywa i owoce na stole

Moda na zdrową żywność opanowała niemal cały świat. To dobrze, bo warto eliminować chemię z pokarmów i jeść świadomie. Kasia Bosacka, prowadząca program TV „Wiem, co jem” podpowiada jak wybierać zdrową żywność, niekoniecznie tą, która przebyła dalekie kraje by do nas dotrzeć. Dzisiaj przypatrujemy się polskim „superfoods” i według opinii autorki programu definiujemy, które rodzime produkty należą do tych najbardziej zdrowych. Przedstawiamy TOP 10 polskiego superfoods.

1. Czosnek – dodatek czy wielki żywieniowy bohater?

Czosnek na pewno jest dobrze znany każdemu, ale nie każdy wie o jego cudownych właściwościach wzmacniających odporność i działaniu antybakteryjnym. W czosnku znajduje się ponad 100 chemicznie czynnych związków, które działają na korzyść naszego organizmu. Wzmacniają układ naczyniowo- ruchowy, blokują niekorzystne zmiany zachodzące w komórkach, a to z kolei zmniejsz ryzyko zachorowania na nowotwory. Czosnek niszczy także powstałe już komórki rakowe.

zobacz także:  W czym jest błonnik?

Czosnek w osłonce

2. Siemię lniane – bogactwo kwasów i tłuszczy

Siemię lniane to istna bomba wartości odżywczych. Zawiera w sobie mnóstwo wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, chorobom serca, miażdżycy. Siemię lniane zawiera też dużo błonnika, co wpływa korzystnie na problemy z zaparciami czy biegunkami. Ponadto siemię jest prawdziwa kopalnią składników mineralnych oraz witamin (głównie z grupy B).

3. Aronia – czym zaskakuje ten owoc?

Wartość odżywcza aronii jest wprost nieopisana. Zawiera witaminy C, E, witaminy z grupy B, składniki mineralne, przeciwutleniacze, antocyjany, kwas chlorogenowy opóźniający wchłanianie glukozy. Tak jak czosnek, aronia zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory oraz obniża ciśnienie tętnicze.

Aronia na krzewie

4. Kapusta kiszona – skarb medycyny ludowej

Właściwości zdrowotne kapusty znane były już od wieków. Kapusta kiszona w naturalny sposób zwiększa odporność, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia florę bakteryjną i wspomaga tym samym trawienie. Kupować zawsze jednak należy kapustę kiszoną nie kwaszoną, gdyż ta druga zawiera kwasek cytrynowy.

zobacz także:  Gdzie jest błonnik? Które produkty mają najwięcej błonnika?

5. Natka pietruszki – niepozorne zielone listki

Natka pietruszki lub po prostu pietruszka zielona zwiera całe bogactwo witamin: od witaminy C po ogromne ilości witaminy A, składniki mineralne. Niewiele osób wie, że zielona pietruszka usprawnia pracę wątroby i wspomaga układ moczowy.

Natka zielonej pietruszki

6. Kasza jaglana – co takiego zawiera w sobie królowa kasz?

Kasza jaglana jest niezastąpiona przy zakwaszeniu organizmu, gdyż działa typowo alkalizująco. Niepozorna kasza jest źródłem wielu witamin i minerałów, a ponadto zawiera lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację.

7. Orzechy włoskie – ratunek dla układu krążenia

Orzechy włoskie obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie i zmniejszają tendencję do powstawania zakrzepów. Podobnie jak czosnek i aronia, orzechy włoskie minimalizują ryzyko zachorowania na raka.

Orzechy włoskie

8. Woda – sprzymierzeniec naszego życia

Bez wody nie żylibyśmy, to ona pomaga nawilżyć wdychane powietrze, sprawia, że ważne dla życia narządy są chronione. Nie pozwala także na odwodnienie organizmu, umożliwia również przeminę pożywienia w energię.

zobacz także:  Jak schudnąć z brzucha? Dieta, ćwiczenia na płaski brzuch

9. Jajka – pogromcy tłuszczu

Jajko to najdoskonalszy produkt pochodzenia zwierzęcego. Zawiera wiele protein i aminokwasów. Żółtko jest bogate w lecytynę, która nazywana jest pogromcą tłuszczu, głównie ze względu na właściwości emulgujące. Lecytyna obecna w żółtku rozbija tłuszcze i cholesterol, a także dobrze wpływa na wątrobę.

Jajka, makaron na stole

10. Miód – lek na całe zło?

Nie bez kozery mówi się o kimś, że jest jak plaster miodu. Otóż miód ma działanie bakteriobójcze, koi nerwy, wzmacnia serce(dzięki acetylocholinie), dobrze sprawdza się jako kosmetyk.

Jedno z powiedzeń mówi „jesteś tym, co jesz”, ajurweda z kolei wychodzi o krok dalej i mówi ”nie dawaj na skórę niczego czego nie można byłoby zjeść”. O ile w tym pierwszym przypadku warto zastosować się do tej zasady, druga jest już kwestią indywidualną. Polskie superfoods są zdrowe, mają wiele właściwości leczniczych i działają zapobiegawczo. Nie musisz szukać jedzenia z najdalszych zakątków świata, masz je u siebie w kraju na wyciągnięcie ręki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.