Przepisy na dania z szybkowaru. Szybki obiad dla każdego

Papryka z szybkowaru

Każdy kto chce się odżywiać zdrowo lub być „fit”, a nie ma czasu na długie i mozolne przygotowywanie potraw, powinien pomyśleć o zakupie szybkowara. Ten niepozornie wyglądający sprzęt zdecydowanie ułatwi nam gotowanie.

Na czym polega geniusz szybkowaru?

Często słysząc po raz pierwszy o szybkowarze wyobrażamy sobie ogromny sprzęt, równie skomplikowany co najnowszej generacji robot kuchenny czy maszyna do sous vide. Nic bardziej mylnego! To specjalny garnek z bardzo szczelną pokrywą. Można by pomyśleć, że gotowanie w nim niczym nie różni się od tradycyjnego. A więc na czym polega prosta i geniusz tego urządzenia?

Dzięki temu, że szybkowar jest tak dobrze uszczelniony, podczas gotowania następuje w nim wzrost ciśnienia, który automatycznie wpływa na nagły wzrost temperatury. Brzmi groźnie, ale co to nam właściwie daje? Woda jest bardzo krótkim czasie doprowadzana do wrzenia, a co za tym idzie – znajdujące się w środku warzywa czy mięso gotują się o wiele krócej. Szybkowar też umożliwia smażenie i duszenie potraw – to wszystkie sprawia, że czas jaki musimy spędzić w kuchni redukuje się do niezbędnego minimum.

Jest jeszcze jedna, bardzo ważna zaleta szybkowaru – potrawy przyrządzane w ten sposób są dużo zdrowsze. Nie od dziś wiadomo, że w czasie gotowania cenne witaminy i minerały „uciekają” z naszych produktów. A jeśli będziemy gotować je krócej, więcej wartości odżywczych zostanie w środku.

O czym trzeba wiedzieć chcąc gotować w szybkowarze?

Zanim jednak przystąpimy do przygotowywania obiadu w szybkowarze, musimy wiedzieć o dwóch istotnych sprawach. Po pierwsze, WSZYSTKIE składniki, które powinny znaleźć się w naszej potrawie, MUSZĄ trafić do szybkowara przed rozpoczęciem gotowania. Nie możemy w dowolnym momencie otwierać i zamykać tego garnka, więc jak o czymś zapomnimy, to nie ma już możliwości dodania tego. Druga kwestia to otwieranie szybkowaru – najpierw trzeba przekręcić znajdujący się na pokrywie zawór, żeby dać ujście parze. Ściągnięcie pokrywy od razu może zakończyć się dotkliwym poparzeniem.

Jaki szybki obiad z szybkowaru?

W szybkowarze możemy przyrządzić praktycznie wszystko, począwszy od warzyw czy ryb, a na dowolnym mięsie kończąc. Najprościej jest ugotować w nim zupę (może to trwać dosłownie kilka minut), potrawkę czy gulasz. Najpopularniejszym i najszybszym rozwiązaniem jest wkrojenie tam ulubionych warzyw oraz kaszy czy ryżu. Tylko jeśli gotujemy produkty, które pęcznieją, należy pamiętać, żeby napełniać garnek wodą maksymalnie do połowy.

Pysznym dodatkiem do obiadu może być też gotowana marchewka. Najpierw przez ok. 3 min należy ją gotować w szybkowarze. Po tym będziemy musieli przełożyć ją na papier do pieczenia, dodać odrobinę masła i estragonu (świeży może być trudno dostępny, dlatego można go zastąpić suszonym). Zawijamy wszystko w paczuszkę i gotowe – masło pod wpływem gorącej marchewki się rozpuści, a przyprawa nada wszystkiemu cudowny aromat.

Szybkowar jest co prawda dość dużym wydatkiem, ale jeśli popatrzymy na to perspektywicznie, to zdecydowanie opłaca się nam go kupić. Sprawi, że przyrządzenie obiadów stanie się dużo prostsze i przyjemniejsze. A do tego będziemy mogli się troszkę zdrowiej odżywiać.